PROJEYE İLHAM GEZİSİ Hadi bir plan yapalım hafta sonumuzu değerlendirelim dediğimiz bir gün 2024 Eylül'ü 3 günlük bir gezi projesi çıktı ortaya.
Neresi, ne yapalım, nereye gidelim, gittiğimiz yerin ne önemi var mesele birlikte zaman geçirmek değil mi nereye koşturuyoruz, bekleyenimiz mi var derken 5 eylül perşembe günü sabah 9:00 da buluşalım dedik saat 10:00 olmadan Değirmendere'den düştük yollara... :)
Nereye gidiyoruz?
Bakalım dijital haritalardan en yakın yer neresiymiş. Karakilise biliyor musun ?
Hayır neredeymiş?
Çiftlikköy AVM arkası Akasya Cad. No :17 Sahil / Çiftlikköy / YALOVA
İlk noktamız belli olmuştu; aramızda konuşmaya başladık niye bilmiyoruz, tam nerdeymiş de bilmiyoruz, ikimizde bu bölgede yıllarca çalıştık niye görmedik, hem etrafa bakıyor, hem sohbet ediyor hemde kendimize söylenerek iş kovalamaktan çalıştığımız bölgeyi gezmediğimize karar verdik.
KARAKİLİSE :
İstanbul (Konstantinopolis) - İznik (Nikaia) birbirine bağlayan özellikle İmparatorların ulaşımlarını sağladıkları önemli liman kenti Pylia'nin bir parçası Helenopolis (Flavia Iulia Helena Augusta - Azize Helen(a) / I. Konstantin annesi) adına kurulmuş şehirde yer alan kilise Başkent-1 sahil sitesi içinde bulunmaktadır.
1947- 1950 yıllarına ait nostalji fotoğraflar fotoatlas.net sitesinden izin alınıp kullanılmıştır.
Yapımı Erken Dönem Bizans /Roma (330-726) dayandığı bilinmektedir. Yunan Haçı Planlı yapılmış olup, geniş bir kapıdan girilir, haçın kolları beşik tonozla örtülüdür, ortamekanda 8 penceresi bulunan yüksek kasnaklı kubbe ile örtülü yapı 6.yy Roma imparatorluğu zamanında Hamam veya su yapısı olarak kullanılsa da, 8.yy dan sonra çift narteks ve apsis eklenmesiyle Vaftizhane veya Kilise olarak kullanıldığı bilgisini vermektedir.
Normal kiliselerin yönlerinden farklı olarak kuzey-güney ekseninde yapılan kilisenin ebatları 13 metre x 10 metre olup, kubbe genişliği 5,50 metredir.
Tamamen tuğladan yapılan yapı zamanla tuğlaların kararmasından dolayı karakilise adını almıştır.
Günümüzden kilise çevresinde olan kalıntılar.
‘’Bazen kulaklığımı takıp ara sokalarda saatlerce yürüyorum.
Varmak değil de yolda olmak hissiyle. Hani o eskiden sevdiğimiz, bitmesini istemediğimiz otobüs yolculukları gibi.
Şarkıyla beraber yol da düşüncelerim de tekrar ediyor.
Böyle böyle devam ederken bilmediğim yerlerde dolaşıyorum. Gidecek bir yerim olmayınca kaybolmuş da olmuyorum‘’
YÜRÜYEN KÖŞK:
21 Ağustos 1929 günü Ertuğrul yatıyla İstanbul'dan Bursa'ya yola çıkan Mustafa Kemal ATATÜRK Yalova açıklarından geçerken ulu bir çınar dikkatini çeker ve kıyıya çıkarak ağacın gölgesinde bir süre dinlendikten sonra çınarın yanında kendisine küçük bir ev yapılmasını ister.
Dörtgen planlı, ahşap karkas iki katlı mütevazi bina 22 günde yapılarak 12 Eylül 1929 da tamamlanır.
Yaklaşık 1 sene sonra 1930 yılının yaz aylarında köşke tekrar gider. Orada çalışsanlar, Köşkün yanındaki çınarın dallarının uzadığını köşkün çatısına ve duvarlarına dayandığını, köşkün zarar görecegini söyleyerek dallarının kesilmesi için izin istediler.
ATATÜRK
‘’Dal kesilmeyecek Köşk kaydırılacak‘’
emrini verir.
Bu görev o zamanlar Yalova'nın bağlı olduğu İstanbul Belediyesi Fen işleri Yollar ve Köprüler Şubesine verilir. 8 Ağustos günü öğleden sonra başlayan çalışma; öncelikle köşkün çevresi dikkatlice kazılıp temel seviyesine inilerek, İstanbul'dan getirtilen tramvay rayları binanın altına sokulur binanın raylar üzerine oturtulması sağlanır.
Artık Binanın raylar üzerinde kaydırılarak çınardan uzaklaştırma aşamasına gelinmiştir. 10 Ağustos günü köşk çınardan 4.80 metre uzaklaştırılmış ve ağaç dalları kesilmekten kurtarılmıştır. Artık bina ''Yürüyen Köşk'' adını almıştır.
MUDANYA :
Marmara Denizi kıyısında Bursa iline bağlı ilçemizin tarihi MÖ 7.yy kadar dayanır. 12 İyon şehir devletlerinden olan Kolofonlular tarafından kurulmuş, sırasıyla Makedonya, Roma, Haçlılar, Fransız ve 1321 yılında Osmanlılar tarafından fethedilerek Osmanlı topraklarına katılmıştır.
MÜTAREKE EVİ:
11 Ekim 1922 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti'nin İtilaf Devletleri arasında Kurtuluş Savaşını sonlandıran Mudanya Ateşkes Antlaşması'nın imzalandığı 19.yy tarihlenen ahşap ev.
|
219 kez okundu
YorumlarHenüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın |